Heb de ander lief

Voorbij al onze uiterlijke verscheidenheden maken we allen deel uit van één spiritueel lichaam, zijn we allen met elkaar verbonden en heeft elke gedachte en handeling zijn invloed op het geheel.

Er is één Bron en de allerhoogste liefde komt daaruit voort. Daar wordt geen verschil gemaakt tussen welke identiteit dan ook die we hebben gekregen bij onze geboorte of later hebben aangenomen.

Elk mens is uniek en tegelijkertijd zijn wij op een hoger niveau niet zo verschillend als vaak wordt gedacht. En het is die eenheid die we moeten zoeken, het is die eenheid waaruit al het goede voortkomt. In die eenheidsgedachte kunnen we ieder ander liefhebben vanuit een niveau dat voorbij ons eigen persoonlijke belang gaat. Omarm de ander en je zal in vreugde verblijven.

. . .   

Accepteren van elkaar gaat niet ver genoeg, want dat is als een laagje vernis over een rotte appel. We hebben dat gezien in de 2e Wereldoorlog dat ook mensen die Joden accepteerden toch trucjes uithaalden om hen te kunnen bestelen of te verlinken en erger. Het laagje van acceptatie en liefde bleek vaak uitermate dun. Accepteren alleen is dus niet genoeg. We moeten elkaar echt lief gaan hebben en dat kan pas als wij liefde toe gaan laten binnen onszelf. Dat je jezelf accepteert en alles in het werk stelt om steeds een beter mens te worden. Dat je a.h.w. naakt durft te staan, zonder masker en muren om je heen; dat je voor Hem durft te staan met alles wat er is en dat je niet alleen bidt, maar werkelijk je volledig in wilt spannen om te veranderen, elke dag, elk moment, elke seconden dankbaar zijn, accepteren wat er is, liefde toelaten en de ander zien als deel uitmakend van één spiritueel lichaam dat in perfecte harmonie zou moeten samenleven. Daar moeten we naartoe en zullen we naartoe gaan, moge het zo zijn.

. . .  

Rabbi Akiva zegt: ואהבת לרעך כמוך
Hou van je naaste als van jezelf (Wajikra/Leviticus 19:18); dit is een mitswa voorschrift uit de Thora. רעך  reacha betekent jouw naaste, maar er kan ook staan racha  jouw kwaad. 
Werk eraan. Niet onderdrukken, maar zuiveren!

. . .