Leef, hier en nu

(met klank meditatie)

Wie is met wijsheid geboren? Wie leeft er werkelijk als een oprecht mens, altijd op de rechte weg, altijd in verbinding met zijn ziel? Wie leeft het leven tot het uiterste op de allerbeste manier om iets te betekenen voor de wereld en om zichzelf te verheffen naar het beste dat hij kan zijn? Geen mens, geen enkel mens. En daarom, neem het jezelf niet kwalijk als je merkt dat je steeds zijwegen bewandelt. Neem jezelf niet kwalijk als je ’s avonds tijdens chesjbon hanefesj de rekening opmakend van de dag, denkt ‘he, ik had deze dag beter kunnen besteden, ik had dingen beter kunnen doen’. Nee, neem het jezelf niet kwalijk; geen mens kan het. Wat je wel kan is elke dag je best doen, elke dag proberen vorderingen te maken, elke dag weer een stapje vooruit te gaan. Want is dat niet wat je wil? Is dat niet wat elk mens wil – vooruitgaan op de weg naar HaKadosj baroeg Hoe de Heilige gezegend is Hij, op de weg naar eenwording met het hogere. De weg waar een licht schijnt dat al je kleine zorgen wegneemt. Een licht dat je omhult, een licht dat je voedt, een licht dat leven geeft, een oneindig licht.

Als je zou weten wat er allemaal nog is qua licht, qua ervaring, qua bevatting, qua begrijpen, qua zijn… Het is op dit moment niet voor te stellen, de helderheid, de visie, alles wat je kan ervaren en vooral hoe de dingen in elkaar zitten en wat jouw bijdrage eraan is. 

Voordat je zover bent, moet je het geloven. Je moet geloven dat er meer is dan dat je nu met je vijf zintuigen kan ervaren. En als je al spiritueel wat ontwikkeld bent, dat er veel meer is dan wat je nu ziet als het spirituele. Een spirituele ervaring die je nu kan hebben is zoveel kleiner dan een spirituele ervaring die je b’ezrat Hasjem met G’ds hulp nog kan krijgen, als je elke dag je best doet om vooruit te gaan, om elke dag goede beslissingen te nemen, elke dag de keuzes die je hebt steeds te herkennen en proberen steeds het goede te kiezen. En ja, je bent een mens je maakt fouten, het gaat niet altijd even makkelijk, zo is het leven maar doe wel je best. Dat is wat je moet doen, je best doen en vertrouwen hebben dat er veel meer is dan wat je tot nu toe hebt bereikt. 

En als je dat gaat doen, daaraan toegeeft, dan zal je op jouw eigen manier gaan zingen, zal je op jouw eigen manier jouw eigen leven en het leven van anderen helpen te veranderen, op een manier die ons dichter bij sjalom brengt, die ons dichter bij vrede brengt. Want uiteindelijk moeten we in sjalom komen, vrede, heelheid. De mens moet weer één geheel worden, dat we zien dat we niet afgescheiden zijn van elkaar, maar allen vormen we een eenheid die in staat is tot zoiets groots en moois waar op dit moment geen woorden voor zijn. Het is op dit moment niet te beschrijven, want wat zijn woorden in dit geval? Heel erg ontoereikend.

Dus, ontspan in het leven maar blijf oplettend. Blijf oplettend wat de keuzes zijn. Er zijn namelijk zoveel momenten op een dag waarop je een keuze kan maken en het is nooit een beetje goed of een beetje slecht, of een beetje goed en meer goed, maar het is altijd of naar de ene kant of naar de andere kant. Het is altijd als een weegschaal waar je wat oplegt: of het slaat uit naar de ene kant of het slaat uit naar de andere kant. De balans is natuurlijk het meest perfecte, maar die balans om helemaal goed te zijn en goed te doen, gaat dat komen, maar tot die tijd doe oprecht je best en vertrouw dat er hulp voor je is en dat we er komen met zijn allen. 

Verlang oprecht, echt oprecht verlangen dat je weg zo kort mogelijk wordt om die toestand te bereiken waarin je heelheid ervaart en waarin je liefde ervaart voor iedereen en alles om je heen, ongeacht wie het is en wat jouw relatie is tot diegenen. Dat je in je hart het punt hebt bereikt en geopend, steeds verder dat je steeds dieper kan gaan, dat je echt kan zeggen en zo leven dat er geen verschil is tussen de ander en jou. Dat we allemaal kinderen zijn van de Eeuwige, dat we allemaal in meerdere of mindere mate onze moeilijkheden hebben, onze gelukjes hebben en van alles. En dat we elkaar nodig hebben. 

We hebben elkaar nodig als mens. De een heeft dit al ontwikkeld en de ander heeft dat al ontwikkeld en samen vormen we a.h.w. één lichaam en zijn we tot veel in staat. Dus wees goed voor je medemens, wie dan ook, wees goed voor jezelf, wees goed voor de dieren en voor alles wat leeft, en leef bewust. Leef bewust je leven. Geen mens weet wanneer dat ophoudt, dus waarom zal je je tijd verspillen aan piekeren, aan bezig zijn met oj oj oj, wo wo wo en van alles. Leef, nu. Nu leef je, dit moment is je leven. Leef. Wees niet bang. De enige angst die je kan hebben is dat je verkeerde keuzes maakt, steeds weer, ook al weet je dat je steeds opnieuw dingen doet waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Verander die, vraag hulp om te veranderen en probeer de kracht op te brengen om goede keuzes te maken. En kan je het niet, vraag elke dag om leiding en inzicht, vraag om de hulp, bid of zoals we in de kabbala zeggen: brengt ma’n omhoog. 

Er zijn engelen om ons heen, we hebben beschermengelen; ook al zien de meeste van ons ze niet, ze zijn er. Onze gebeden kunnen omhoog gebracht worden en er komt een reactie van boven op ons en dat helpt ons weer verder. 

Dus, er is genoeg te doen. Klaag niet, mopper niet, want waarom zou je. Leef. Gewoon leven. Leef. Ga leven als je dat nog niet doet. Echt, ieder mens is het waard om te leven.

Laat alles even los, wees helemaal in het hier en nu. Kijk even weg van deze tekst en verleg je aandacht even naar je ademhaling. Ontspan. Laat alles even gaan. Even alleen hier en nu zijn.

Zit je goed? Misschien wil je even verzitten. En komt er een gedachte, laat die voorbijgaan. Ga niet van de ene gedachte over in de andere gedachte. Ga geen verhalen aan elkaar breien. Komt er een gedachte, laat hem weer voorbijgaan, breng je aandacht terug naar je ademhaling. Wees gewoon in het hier en nu, ontspan, geen gedachten vastgrijpen, laat de gedachten steeds weer voorbijgaan. Laat jezelf helemaal in het hier en nu komen. Richt je aandacht naar binnen en vraag dan om datgene waarvan jij het gevoel hebt dat je het nodig hebt – een verandering in je leven, een verandering in je gedrag, vertrouwen… kijk maar wat er in je opkomt en vraag erom. Ribono sjel olam Meester van de wereld, help mij….

De klanken kunnen je ondersteunen. Het beste is om deze zonder koptelefoon te horen.